Łodyga jest centralnym systemem wsparcia w roślinie. Dzięki niej transportowane są pobrane z gleby woda i składniki mineralne. Odgrywa również rolę akceptora powstałych w wyniku fotosyntezy substancji odżywczych, magazynując ich nadmiar. W związku z tym bez zdrowych łodyg rzepak nie będzie w stanie w pełni wykorzystać swojego potencjału plonotwórczego.
Na drodze po wysokie plony rzepaku przed producentami rolnymi stoi wiele wyzwań. Bez wątpienia możemy do nich zaliczyć choroby atakujące zarówno części nadziemne, jak i podziemne roślin przez cały okres wegetacji. Wyglądające początkowo niepozornie zmiany chorobowe na liściach z czasem powiększają się, a następnie przerastają ogonki liściowe, w końcu docierając do łodygi i szyjki korzeniowej roślin. A przecież o łodygę rzepaku powinniśmy zadbać w szczególności. Dlaczego? To ona stanowi centralny system wsparcia w roślinie przez cały okres wegetacji. W czasie nalewania ziarna dostarcza wodę, składniki pokarmowe oraz produkty fotosyntezy do wszystkich części rośliny i do ziarna. Od prawidłowego przebiegu tych procesów zależą MTZ, wysokość plonu oraz jego zaolejenie.
Pobrane z gleby woda i sole mineralne transportowane są przez tkankę przewodzącą – ksylem (zwany również drewnem). Z kolei powstałe w procesie fotosyntezy substancje odżywcze przenoszone są poprzez floem (inaczej łyko).
Zdrowotności łodygi rzepaku zagraża kilka chorób, które mogą w znacznym stopniu ograniczyć potencjał plonowania. W niektórych przypadkach skuteczność działania preparatów może być ograniczona ze względu na zbyt późno wykonany zabieg fungicydowy. Do najważniejszych chorób rzepaku możemy zaliczyć:
Ta ostatnia ma ostatnio coraz większe znaczenie z punktu widzenia gospodarczego, ponieważ spowodowane przez nią straty w plonie mogą sięgać nawet 25%. Do infekcji cylindrosporiozą dochodzi już jesienią, natomiast objawy na roślinach można zaobserwować dopiero wiosną. Dlatego w wyniku wieloletnich prac hodowlanych Limagrain powstał program Zdrowa Łodyga – rozwiązanie oparte na genetycznej odporności rzepaku na najgroźniejsze choroby zagrażające zdrowotności łodyg rzepaku.
To właśnie w przypadku tych trzech chorób genetyka jest najbardziej skutecznym i zrównoważonym rozwiązaniem.
Sprzyjające warunki: ciepłe i wilgotne jesienią i wiosną
Wpływ na plon: utrata plonu do 50% przy dużym porażeniu
Sprzyjające warunki: wietrzne i deszczowe jesienią i wiosną (5–15°C)
Wpływ na plon: utrata plonu do 25% przy dużym porażeniu
Sprzyjające warunki: lekkie gleby, średnia wilgotność gleby, wysoka temperatura (> 20°C)
Wpływ na plon: utrata plonu do 30% przy dużym porażeniu
Na rynku były dotąd dostępne odmiany o odporności zwiększonej na porażenie przez patogeny odpowiedzialne za rozwój suchej zgnilizny, cylindosporiozy oraz wertycyliozy. Do tej pory jednak każda z tych odmian była odporna na maksymalnie dwie z tych chorób. W programie Zdrowa Łodyga postawiliśmy sobie za cel wyhodowanie odmian o wysokiej odporności na wszystkie trzy najgroźniejsze choroby rzepaku. Wybierając materiał siewny Zdrowa Łodyga, masz pewność wysokiej jakości, ponieważ proces kwalifikacji odmian przeprowadzany jest w sposób solidny i ścisły, na podstawie danych z wieloletniej oceny terenowej w całej Europie.
Wybierając materiał siewny Zdrowa Łodyga, osiągasz następujące korzyści: