EKSPERT KISZONKOWY

twój doradca kukurydzy kiszonkowej

Kiszonka z kukurydzy to wartościowa i smakowita pasza, która stanowi kluczowy element żywienia zwierząt gospodarskich. Choć na pierwszy rzut oka jej produkcja może wydawać się łatwa, w rzeczywistości proces ten wymaga staranności i wiedzy. Uzyskanie kiszonki o wysokiej jakości wiąże się z podejmowaniem wielu decyzji, które mają ogromny wpływ na końcowy produkt. Aby ułatwić hodowcom przygotowanie kiszonek o najwyższych parametrach odżywczych i najlepszych walorach smakowych uruchomiliśmy program EKSPERT KISZONKOWY.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Co to jest ekspert kiszonkowy?

Program EKSPERT KISZONKOWY jest inicjatywą mającą na celu zapewnienie najwyższej jakości kiszonki z kukurydzy, która jest kluczowym elementem w żywieniu bydła, szczególnie krów mlecznych. Jakość kiszonki ma bezpośredni wpływ na zdrowie zwierząt, ich wydajność mleczną, jakość mleka, a także na ogólną opłacalność produkcji mleka.

Audyt

Jakość kiszonki wpływa na wiele aspektów związanych z produkcją mleczną, takich jak ograniczenie zaburzeń metabolicznych, poprawa rozrodu, a także redukcja kosztów produkcji. W ramach programu eksperci Limagrain Polska przeprowadzają audyty w gospodarstwach zlokalizowanych różnych regionach Polski, podczas których zbierane są dane z tysięcy prób kiszonki. Dzięki temu możliwe jest dokładne monitorowanie i kontrolowanie jakości kiszonki, co pozwala na optymalizację procesu jej produkcji i wykorzystania.

Badania

Narzędzia wykorzystywane w programie obejmują m.in. analizę suchej masy oraz określanie optymalnego momentu zbioru kukurydzy, co jest kluczowe dla uzyskania wysokiej jakości paszy. Na dalszym etapie prowadzimy analizy kiszonki obejmujące: strukturę, rozdrobnienie ziarna, gęstość, pH, temperaturę. Program dostarcza wsparcia i rekomendacji dla rolników, pomagając im w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących uprawy i zbioru kukurydzy na kiszonkę oraz oczywiście przygotowania najlepszej kiszonki.

Korzyści

Wsparcie eksperckie

optymalizacja terminu zbioru

poprawa jakości kiszonki

wzrost zdrowotności stada

zwiększenie wydajności mlecznej

Co mówią o ekspercie kiszonkowym

BARDZO ŚWIADOMIE DOBIERAMY ODMIANY – NAJLEPSZE DO NASZYCH WARUNKÓW I MOŻLIWOŚCI

Kluczowe jest dla nas to, aby odmiany, które wysiewamy, charakteryzowały się wysokim plonem zielonej masy, a także wysoką strawnością włókna i wysoką zawartością energii netto w kiszonkach. Wszystkie te trzy elementy mają wpływ na dobór odpowiednich odmian do naszych gospodarstw. Oczywiście zwracamy także uwagę na FAO, które jest kluczowe przy planowaniu zasiewów i zbiorów we wszystkich naszych gospodarstwach (zbiór wykonujemy jedną sieczkarnią).

Agata Żołnierowicz – Kierownik gospodarstwa AGROMADEX

WSPÓŁPRACA Z ŻYWIENIOWCEM JEST KLUCZOWA

Przy wyborze odmian kukurydzy w firmie którą kieruję, opieram się na wiedzy naszego Specjalisty. To on wyznacza cechy kluczowe, na podstawie których podejmuję decyzję o wyborze odmian kukurydzy kiszonkowej. Przyświeca nam jeden cel, pasza o jak najlepszych parametrach. Współpraca jest bardzo ważna, gdyż tylko w ten sposób wiemy, co trzeba poprawić i tylko w ten sposób wyznaczamy kierunki dalszego rozwoju firmy.

Grzegorz Lipa – Kierownik gospodarstwa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Kołbacz Sp. z o. o.

ZAMÓW AUDYT KISZONKOWYDO SWOJEGO GOSPODARSTWA

Czy wiesz, że jakość kiszonki ma bezpośredni wpływ na zdrowie i wydajność Twojego stada? W programie EKSPERT KISZONKOWY oferujemy kompleksowy audyt kiszonek, który pomoże Ci zwiększyć wydajność stada. Zaufaj naszemu doświadczeniu i dołącz do setek zadowolonych hodowców, którzy poprawili opłacalność swojej produkcji dzięki naszemu wsparciu.

Skontaktuj się z przedstawicielem

SKONTAKTUJ SIĘ

o efektach programu ekspert kiszonkowy

Zaakceptuj marketingowe pliki cookie, aby obejrzeć ten film.

monitoring suchej masy

Zaakceptuj marketingowe pliki cookie, aby obejrzeć ten film.

Monitoring suchej masy kukurydzy - raport z 29 sierpnia 2024

Zaakceptuj marketingowe pliki cookie, aby obejrzeć ten film.

Monitoring suchej masy kukurydzy

Zaakceptuj marketingowe pliki cookie, aby obejrzeć ten film.

Monitoring suchej masy kukurydzy - raport z 22 sierpnia 2024

Zaakceptuj marketingowe pliki cookie, aby obejrzeć ten film.

Monitoring suchej masy kukurydzy - raport z 14 września 2023