Kukurydza na kiszonkę

Kukurydza na kiszonkę

Kukurydza to obecnie najczęściej stosowana roślina do produkcji kiszonki, czyli podstawowej paszy objętościowej dla bydła. Poniżej poradzimy, czym kierować się przy wyborze odpowiedniej odmiany.

Jaka kukurydza na kiszonkę?

Kukurydza na kiszonkę powinna charakteryzować się wysokim plonem świeżej masy oraz dużym udziałem kolb w plonie. Wegetatywne części roślin, czyli liście i łodygi muszą charakteryzować się dużą strawnością. Do siewu warto wybierać odmiany kukurydzy na kiszonkę, które wytwarzają ziarno typu dent/flint lub dent. Inną bardzo pożądaną cechą jest tzw. efekt stay-green, dzięki której rośliny pozostają zielone jeszcze w fazie dojrzewania.

Kukurydza na kiszonkę – odmiany

Najważniejszym kryterium wyboru odmiany kukurydzy na kiszonkę powinny być klasa gleby oraz lokalne warunki klimatyczne, na których gospodarujemy. To one determinują, jaka kukurydza na kiszonkę sprawdzi się najlepiej na określonym polu. Pod kątem lokalnych warunków uprawy dobieramy kolejne cechy, czyli: wczesność (FAO), plenność, a także odporność na choroby grzybowe, w szczególności fuzariozę. Kukurydza do siewu na kiszonkę powinna być tak dobrana, by osiągnąć pełną dojrzałość w czasie uprawy w konkretnych rejonach kraju. Plenność odmiany kukurydzy na kiszonkę powinna być na tyle wysoka, aby uzyskać z niej co najmniej 10 ton ziarna na hektar w zebranym plonie biomasy. Z kolei odporność na grzyby fuzarium i inne jest kluczowa z punktu widzenia jakości uzyskanej kiszonki. Grzyby te nie tylko obniżają plon, ale także utrudniają jego zbiór. Ponadto wytwarzają one mykotoksyny, które działają toksycznie na zwierzęta hodowlane.

Jaka odmiana kukurydzy na kiszonkę na słabe gleby?

W ostatnich latach areał uprawy kukurydzy znacznie wzrósł. Wynika to nie tylko ze zmian warunków pogodowych, które umożliwiają jej uprawę na terenie całego kraju, ale także rozszerzania uprawy tego gatunku na słabsze gleby, które dominują w naszym kraju. Duża w tym zasługa hodowców, którzy selekcjonują odmiany kukurydzy na kiszonkę na słabe gleby. Charakteryzują się one  wyższą tolerancją na niekorzystne warunki glebowe, takie jak niska zawartość materii organicznej, składników odżywczych oraz niedobory wody. Oczywiście uprawa kukurydzy na glebach słabych, mało żyznych wymaga zwiększonego wysiłku ze strony rolników, jednakże odpowiednie zabiegi agrotechniczne oraz wybór odmian przystosowanych do siewu w takich warunkach, pozwalają na uzyskanie dobrego plonu.

Uprawa kukurydzy na kiszonkę

Uprawa kukurydzy na kiszonkę jest zbliżona do uprawy kukurydzy na ziarno, jednak wymaga od plantatorów zwrócenia szczególnej uwagi na pewne aspekty agrotechniczne. W przypadku uprawy kukurydzy kiszonkowej ważny jest nie tylko plon ziarna, ale także plon części zielonych. To właśnie podstawowe elementy, jakie musi spełniać kukurydza na kiszonkę. Odmiany należy siać w takim terminie, by uzyskać jak największy udział kolb w plonie.

To, kiedy siać kukurydzę na kiszonkę zależy od wybranej odmiany oraz warunków pogodowych, w szczególności temperatury gleby. Kukurydza do siewu na kiszonkę wymaga temperatury gleby wynoszącej co najmniej 10–12°C w przypadku odmian dent oraz 8–10°C dla odmian o ziarnie typu flint. Przeciętnie odpowiada to okienku czasowemu od połowy kwietnia do połowy drugiego tygodnia maja.

Jednakże w razie ryzyka wystąpienia znacznych ochłodzeń warto opóźnić siew, a nawet sięgnąć po odmiany o krótszym FAO. Warto pamiętać, że odmiany kukurydzy na kiszonkę są zazwyczaj tolerancyjne na opóźnienie siewu.

Innym ważnym elementem będzie norma wysiewu. Nasiona kukurydzy na kiszonkę wysiewa się zazwyczaj w ilości 80–90 tysięcy sztuk na hektar. Jednakże odmiany o mniejszym FAO można wysiewać w ilości nawet 100 tysięcy ziaren na hektar. Tak samo postępujemy w warunkach opóźnionego siewu, zwiększając normę wysiewu do 90–100 tysięcy sztuk na hektar.

Ceny nasion kukurydzy na kiszonkę 

Cena nasion kukurydzy na kiszonkę pochodzącą od autoryzowanych dostawców bez wątpienia będzie wyższa od ceny materiału siewnego z ofert własnej produkcji. Jednakże wybierając kwalifikowany materiał siewny, dobrany do konkretnych warunków uprawy, mamy pewność uzyskania dobrego plonu o wysokiej jakości. Zastosowanie ziarna niewiadomego pochodzenia może skutkować nie tylko spadkiem wielkości plonu, ale też takim pogorszeniem jego jakości, że nie będzie nadawał się on do skarmienia.