Odmiany pszenicy i ich zastosowanie

26.09.2019

Pszenica, a szczególnie pszenica ozima, to wciąż najpopularniejszy w uprawie gatunek zboża, mimo że jest jednocześnie jedną z najbardziej wymagających roślin w prowadzeniu. Dzieje się tak, gdyż jej wzrost i plonowanie uzależnione są od wielu czynników, np. jakości gleby, odporności na warunki klimatyczne oraz choroby.

W trosce o poprawę jakości i ilości plonowania poszukuje się odmian, które będą wytrzymałe i zapewnią uzyskanie wysokich zbiorów. Wybierając odmianę pszenicy do zasiewu, należy też uwzględnić przeznaczenie i parametry ziarna: wartość przemiałową, jakość wypiekową, zastosowanie do wypieku ciastek bądź produkcji słodu.

Jakie wyróżnia się odmiany pszenicy ozimej?

Odmiany pszenicy ozimej, ze względu na jakość ziarna, mąki i ciasta, dzieli się na pięć grup jakościowych:

  • E – pszenica elitarna,
  • A – pszenica jakościowa,
  • B – pszenica jakościowa chlebowa,
  • C – pszenica paszowa oraz inne pszenice niezakwalifikowane do grup: E, A, B, K,
  • C/K – pszenica na ciastka,

Najpopularniejsze w uprawie są pszenice z grupy A i B.

Czym charakteryzują się poszczególne grupy odmian?

Pszenice z grupy E – pszenice elitarne, to odmiany o najlepszych parametrach jakościowych. Odmiany elitarne pszenicy są bardzo odporne na porastanie, charakteryzują się też najlepszą wartością przemiałową.

A – pszenica jakościowa – odmiany pszenicy jakościowej odznaczają się dużą odpornością na porastanie, dobrą wartością przemiałową i bardzo dobrą jakością wypiekową. W tej grupie są nasze odmiany LG Keramik, Kepler, Dagmar.

B – pszenica jakościowa chlebowa – jakość tych odmian pozwala na wykorzystanie ziarna do przemiału i wypieku. W tej grupie LG Jutta i Avenue.

C/K – pszenica na ciastka – odmiany te stosowane są przede wszystkim do wypieku ciastek i produkcji słodu. LG Mocca reprezentuje tę grupę w ofercie LG Polska.

Podczas wyboru odmiany pszenicy ozimej konieczna jest znajomość cech środowiska, w którym będzie rosła. Należy również uwzględnić odmianę ze względu na typ jakościowy. Znajomość przeznaczenia ziarna umożliwi zaplanowanie intensywności produkcji oraz wyspecjalizowanie w uprawie odmiany gwarantującej powodzenie w uzyskaniu satysfakcjonujących plonów.