Pszenica, a szczególnie pszenica ozima, to wciąż najpopularniejszy w uprawie gatunek zboża, mimo że jest jednocześnie jedną z najbardziej wymagających roślin w prowadzeniu. Dzieje się tak, gdyż jej wzrost i plonowanie uzależnione są od wielu czynników, np. jakości gleby, odporności na warunki klimatyczne oraz choroby.
W trosce o poprawę jakości i ilości plonowania poszukuje się odmian, które będą wytrzymałe i zapewnią uzyskanie wysokich zbiorów. Wybierając odmianę pszenicy do zasiewu, należy też uwzględnić przeznaczenie i parametry ziarna: wartość przemiałową, jakość wypiekową, zastosowanie do wypieku ciastek bądź produkcji słodu.
Odmiany pszenicy ozimej, ze względu na jakość ziarna, mąki i ciasta, dzieli się na pięć grup jakościowych:
Najpopularniejsze w uprawie są pszenice z grupy A i B.
Pszenice z grupy E – pszenice elitarne, to odmiany o najlepszych parametrach jakościowych. Odmiany elitarne pszenicy są bardzo odporne na porastanie, charakteryzują się też najlepszą wartością przemiałową.
A – pszenica jakościowa – odmiany pszenicy jakościowej odznaczają się dużą odpornością na porastanie, dobrą wartością przemiałową i bardzo dobrą jakością wypiekową. W tej grupie są nasze odmiany LG Keramik, Kepler, Dagmar.
B – pszenica jakościowa chlebowa – jakość tych odmian pozwala na wykorzystanie ziarna do przemiału i wypieku. W tej grupie LG Jutta i Avenue.
C/K – pszenica na ciastka – odmiany te stosowane są przede wszystkim do wypieku ciastek i produkcji słodu. LG Mocca reprezentuje tę grupę w ofercie LG Polska.
Podczas wyboru odmiany pszenicy ozimej konieczna jest znajomość cech środowiska, w którym będzie rosła. Należy również uwzględnić odmianę ze względu na typ jakościowy. Znajomość przeznaczenia ziarna umożliwi zaplanowanie intensywności produkcji oraz wyspecjalizowanie w uprawie odmiany gwarantującej powodzenie w uzyskaniu satysfakcjonujących plonów.