Zgnilizna twardzikowa powodowana jest przez grzyb – Sclerotinia sclerotiorum. Ten szeroko rozpowszechniony, polifagiczny organizm poraża ponad 500 gatunków roślin zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących. Wśród upraw rolniczych na infekcje bardzo wrażliwe są rzepak, tytoń i słonecznik. Wysoka wilgotność powietrza, umiarkowana temperatura i uszkodzenia roślin stwarzają doskonałe warunki dla rozwoju sprawcy zgnilizny twardzikowej w rzepaku.
Sklerocja, czyli przetrwalniki grzyba są źródłem infekcji. W glebie mogą przetrwać od kilku do nawet ponad 10 lat. W czasie wegetacji zgnilizna twardzikowa w rzepaku przenosi się przez kontakt roślin porażonych ze zdrowymi, co sprawia, że na plantacji występuje placowo.
Objawy zgnilizny twardzikowej w rzepaku widoczne są zazwyczaj po kwitnieniu roślin, wcześniej choroba ma charakter utajony. Na łodygach pojawiają się białoszare plamy, niekiedy strefowane, które z czasem obejmują cały obwód zakażonych pędów. Na ich powierzchni widoczna jest watowata, biała grzybnia ze sklerocjami – początkowo szarymi, z czasem czarnymi, o średnicy ok. 1 cm. Skleroty, w trakcie zbiorów padają na glebę i stanowią źródło zakażenia zgnilizną twardzikową dla upraw następczych.
Ochrona rzepaku przed zgnilizną twardzikową opiera się głównie na profilaktyce. Nadrzędną rolę odgrywa więc prawidłowa agrotechnika – staranna uprawa gleby, niezagęszczony siew w optymalnym terminie, dokładny zbiór, niepozostawianie na polu resztek pożniwnych oraz zmianowanie.Systematyczne lustracje, monitoring plantacji i działania prewencyjne mają niebagatelne znaczenie. Pojawienie się bowiem symptomów choroby ogranicza znacząco skuteczność zwalczania sprawcy, a próg zagrożenia stanowi już 1% porażonych roślin. Ważny jest również wybór odmian o wysokiej tolerancji na zgniliznę twardzikową. Fungicydy do rzepaku aplikowane zapobiegawczo chronią przed utratą plonu. Ich stosowanie jest niezbędne i szczególnie zasadne w sytuacji, gdy potencjał infekcyjny zgnilizny twardzikowej jest duży. Za wykonaniem oprysku przemawiają więc:
Fungicydy do rzepaku ozimego i jarego przeznaczone do ochrony przed zgnilizną twardzikową bazują na substancjach czynnych należących do kilku grup chemicznych, różniących się mechanizmami działania na patogen i w roślinie. W zależności od warunków atmosferycznych i nasilenia potencjału infekcyjnego stosowane są substancje czynne, które działają:
Do ochrony rzepaku przed zgnilizną twardzikową wykorzystywane są też środki biologiczne bazujące na Bacillus amyloliquefaciens, Coniothyrium minitans, Pythium oligandrum, czy Trichoderma sp. Organizmy te wykazują antagonistyczne działanie w stosunku do grzybów patogenicznych.
Skuteczne zwalczanie zgnilizny twardzikowej w rzepaku wymaga wdrożenia kilku kardynalnych zasad. Są to:
W dobie systematycznego wycofywania substancji czynnych, w ochronie rzepaku przed chorobami coraz większego znaczenia nabiera hodowla odpornościowa. Prace zmierzają więc do uzyskania odmian o jak najwyższej odporności na choroby grzybowe, w tym zgniliznę twardzikową.
Sclero-Flex to unikalna technologia rzepaku stworzona przez Limagrain. Odmiany rzepaku Sclero-Flex charakteryzują się wysoką tolerancją na zgniliznę twardzikową. Technologia ta jest szczególnie przydatna w warunkach uniemożliwiających pełne wdrożenie najlepszych praktyk rolniczych oraz w przypadku ograniczonej skuteczności fungicydów. Aby ochronić rzepak przed zgnilizną twardzikową, konieczne jest synergiczne działanie pomiędzy odpornością odmiany, najlepszymi praktykami rolniczymi oraz ochroną fungicydową.
Do odmian rzepaku z wysoką odpornością na zgniliznę twardzikową, jak i również inne choroby grzybowe, możemy zaliczyć rzepak ozimy od Limagrain, są to m.in.: